Frivilligt arbejde er en investering

Af Nicolai Sabro d. 13. marts 2015

   

Udgivet hos Iværksætterbloggen.dk (ikke længere aktivt)

En ordsprog siger, at hvis man er god til det man laver, skal man ikke gøre det gratis. Et ordsprog jeg er mere eller mindre enig i. I stedet skal man gøre det for at skabe muligheder. For at få erfaring. For at skabe sig et navn.

Flere gange har jeg efterspurgt hjælp på diverse iværksætter-grupper på Facebook. I starten efterspurgte jeg frivillig hjælp, men jeg blev hurtigt høvlet ned med negative kommentarer om, at det kunne man da ikke bede om, og at jeg ligeså godt kunne skrubbe ned i Netto, og spørge om jeg måtte få fem liter gratis mælk – det var jo det samme. En tåbelig holdning.

Siden jeg var helt lille, har jeg drømt om at blive sportsjournalist. Jeg er 18 år gammel og går i 2g, og der er fortsat over et år, indtil jeg er færdig med gymnasiet og søger ind på drømmestudiet, nemlig journalisthøjskolen i Aarhus. Alligevel er jeg dog godt inde i branchen. Jeg har nemlig via mit job på Tipsbladet, og mit job som freelancer for Magasinet Clasico fået et hav af kontakter, flotte referencer, samt lov til at interviewe nogle af Danmarks bedste fodboldspillere og vigtigste personligheder indenfor fodboldverden. Men hvordan har jeg fået disse job i så lille en alder? Jeg har arbejdet frivilligt.

For lidt over to år siden startede jeg, i samarbejde med nogle venner, mit eget fodboldmedie. Det var en overbygning på et tidligere projekt, som jeg selv havde iværksat. For D’ BOLD, som mediet hedder, skrev mine venner og jeg frivilligt nyheder om danske fodboldspillere i udlandet samt dansk talentfodbold. Vi knoklede en hvis del ud af bukserne ved siden af skolen, for at holde siden opdateret, og så småt kom flere og flere frivillige kræfter med i projektet. Visningerne steg, og vi blev mere og mere respekteret af de større medier. Selv skrev jeg for D’ BOLD i næsten to år, hvor det blev til over 400 artikler. Det endte med at betale sig. Gennem tiden fik jeg nemlig oprettet et stort netværk, og fik nogle meget flotte anbefalinger via mit frivillige arbejde. Blandt andet fra de første par Clasico-magasiner, som jeg skrev gratis i. I starten var alt jeg bad om en anbefaling for mit arbejde. Jeg vidste, at det kunne sikre mig bedre på længere sigt, end hvis jeg bad om løn. For løn skal nok komme, hvis man er tålmodig og beviser sig over længere tid. Det gjorde jeg, og det betød, at jeg fik muligheden for at blive en af de yngste skribenter for Danmarks ældste og mest respekterede fodboldmedie gennem tiderne, nemlig Tipsbladet.

Og det er faktisk ikke kun mig som er kommet videre fra vores projekt. En tidligere redaktør fik først et skribent-job og dernæst et chefredaktør-job på et fodboldmagasin, og måtte af samme årsag droppe ud af D’ BOLD. Han var ligesom mig kun 18 år gammel, og gennem to år på projektet havde han ligesådan kæmpet sig frem til at komme videre og nu blive betalt for sit arbejde.

Vores udvikler lavede www.dbold.dk, som en af de første store hjemmesider gratis. Ligesom mig, var han kun 16 år gammel på det tidspunkt. Nu har han lavet hjemmesider for flere større virksomheder, og driver eget firma, hvorfra han har fået flotte anbefalinger og bliver betalt ganske godt for sit arbejde.
Det virker måske dødsygt, men jeg ser det som en investering
Jeg siger ikke at man skal lave frivilligt arbejde hele sit liv, eller i flere år, men jeg synes det er en god måde at starte ud på, for det viser andre at man virkelig vil, hvad man har gang i, og det skaber et netværk, som samtidig får en godt indtryk af dig. Derudover skaber det er hav af muligheder og god erfaring. Hvis man går direkte ud, uden erfaring eller noget lignende, starter en webshop der tilbyder at lave hjemmesider, og tager 20.000 kroner for at lave det, så sender det et signal om, at man kun er ude efter penge, og hvem vil egentlig vælge dig, og smide 20.000 kroner efter dit arbejde, hvis du ikke har nogle referencer, eller noget tidligere erfaring?

Gennem mit arbejde på D’ BOLD, som jeg ikke skriver for mere, men fortsat styrer administrativt ved siden af bestyrelsesformands-tjansen, har jeg i dag 16 skribenter som arbejder frivilligt på projektet i håb om at kunne gøre det samme som mig, eller i håb om at få erfaring, eller at få en god reference til fremtiden. Det er formålet med projektet. De skal finde ud af om, det er journalistvejen, de skal gå, og hvis de skal det, skal vi hjælpe dem med at komme så langt som muligt, og sørge for at de får skabt sig et navn i branchen, før de er startet med at uddanne sig.

Derfor er min pointe og mit råd og min erfaring, at frivilligt arbejde er en god måde at komme i gang på. Hvis man laver hjemmesider, så lav de to-tre første gratis eller for mindre beløb, og sørg for at sikre dig, at du i stedet får en flot anbefaling gennem det arbejde du udfører. For jo pænere referencer du har, jo bedre et omdømme, jo mere kan du i sidste ende tage for dit arbejde, fordi at folk kan se, at du har styr på dit kram.

Det virker måske dødsygt, men jeg ser det som en investering. Selvom du kan få tilbudt eksempelvis 2.000 for at lave en hjemmeside nu og her, kan du lave det frivilligt for to-tre andre inden, få nogle flotte anbefalinger og ved det fjerde tilbud, kan du få 10.000 for dit arbejde. På den måde har du lige pludselig tjent 2-4.000 mere end, hvad du kunne have gjort på at lave tre-fire hjemmesider til 2.000. Plus at du derudover har nogle flotte referencer at tage med dig – og referencer ser rigtig flot ud på et CV.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.